Wat is een loonbeslag
Bij een loonbeslag legt een deurwaarder beslag op uw loon. In de wet staat dat alleen de deurwaarder (niet een incassobureau!) beslag mag leggen. De deurwaarder doet dit in opdracht van een schuldeiser. Een loonbeslag mag alleen als de rechter het goedvindt. Uw werkgever betaalt een deel van uw loon aan de schuldeiser.
Moet uw werkgever meewerken?
Uw werkgever moet meewerken aan het loonbeslag. Doet hij dat niet? Dan kan de deurwaarder eisen dat uw werkgever uw schuld betaalt. Een loonbeslag is voor de meeste werkgevers geen reden voor ontslag.
Mag een deurwaarder op al uw loon beslagleggen?
Nee dat mag een deurwaarder niet. U moet een bedrag overhouden voor boodschappen en andere vaste lasten. De deurwaarder berekent welk bedrag u mag overhouden. Dat bedrag heet de beslagvrije voet.
Hoe berekent de deurwaarder de beslagvrije voet?
Recht op een minimum bedrag om van te leven
U moet altijd een minimaal bedrag overhouden om van te leven. De deurwaarder berekent hoeveel u per maand moet overhouden. Dit heet de beslagvrije voet. Het uitgangspunt voor de berekening is de bijstandsnorm die voor u geldt. Ook moet de deurwaarder rekening houden met een aantal zaken, zoals het bedrag dat u voor uw woning betaalt, de premie voor uw zorgverzekering, toeslagen die u ontvangt, de samenstelling van uw gezin en mogelijke andere inkomsten, zoals het inkomen van bijvoorbeeld uw partner. De deurwaarder zal u om deze informatie vragen. Het is belangrijk dat u antwoord geeft op de vragen. Dit geeft u misschien een hogere beslagvrije voet, waardoor u dus meer geld overhoudt om van te leven. Op de website www.uwbeslagvrijevoet.nl ziet u hoeveel geld de deurwaarder voor u moet overlaten.
Beslag op andere inkomsten en toeslagen
Het kan voorkomen dat er ook beslag wordt gelegd op (neven)inkomsten bij een andere werkgever, op een uitkering die u ontvangt of op uw toeslagen. De Belastingdienst kan uw toeslagen verrekenen als u een toeslagschuld heeft bij de Belastingdienst. Misschien ontvangt u daardoor (gedeeltelijk) geen toeslagen meer. De Belastingdienst mag dat doen zonder tussenkomst van een rechter en doet dit zelf. Bij betalingsachterstanden mag alleen de zorgverzekeraar beslag leggen op uw zorgtoeslag, uw verhuurder mag dit doen op de huurtoeslag en de kinderopvangorganisatie op de kinderopvangtoeslag. Ook dan moet men rekening houden met de beslagvrije voet. Voor elk nieuw beslag of nieuwe verrekening van toeslagen moet u dit aan de eerste deurwaarder doorgeven en hem vragen om de beslagvrije voet opnieuw te berekenen.
Informeer huidige en nieuwe schuldeisers
Krijgt u na loonbeslag ook nog aanmaningen van incassobureaus? Laat hen weten dat er beslag is gelegd op uw inkomen. Dan kunnen incassobureaus hiermee rekening houden. Ook voor nieuwe situaties geldt: neem altijd zo snel mogelijk contact op met de schuldeiser als u niet kunt betalen. Dat voorkomt of beperkt een nieuw incassotraject.
Vaste lasten blijven betalen
Het is belangrijk dat u ook tijdens de periode van het loonbeslag uw huur/hypotheek, gas en elektriciteit, water en zorgpremie blijft betalen.
Waar kunt u terecht voor hulp?
Een loonbeslag is een ingewikkelde situatie. Misschien heeft u veel vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op indien u vragen heeft over uw loonbeslagen of die van uw werknemer.