

Bent u zelfstandig ondernemer zonder opdrachten of bent u uw baan verloren vanwege de crisis? Of leeft u van minimale inkomsten? Dan maakt u in het bijzonder onzekere tijden door. Veel is onzeker op dit moment en niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Van Kessel Budgetadvies staat voor iedereen klaar die het nodig heeft. Heeft u (door de Coronacrisis) financiële zorgen?
Neem dan eens een kijkje op www.vankessel-budgetadvies.nl wat we voor u kunnen betekenen. Wij bieden altijd een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
Werkgevers die te maken hebben met een werknemer met loonbeslag, trek op tijd aan de bel en ga het gesprek aan, indien nodig zoek hulp.
Hoe kun je financiële problemen zoveel mogelijk beperken om ze vervolgens op te lossen?
Voor wie door de coronacrisis plotseling minder inkomen heeft, liggen financiële problemen op de loer. Het helpt om tijdig overzicht te creëren en snel te anticiperen op de nieuwe situatie. Hieronder hebben we een aantal stappen beschreven die u kunnen helpen om uw financiële problemen zo goed mogelijk de baas te blijven.
1: Maandoverzicht opstellen
Zet alle inkomsten en uitgaven per maand op een rij. Aan de hand van dit overzicht kunt u zien hoe u er financieel voor staat en weet u of u alle rekeningen op tijd kunt betalen. Uit het overzicht zult u ook de knelpunten kunnen halen waarop actie moet worden ondernomen. Probeer bij het maken van een maandoverzicht altijd een aantal maanden vooruit te kijken zodat u niet voor verassingen komt te staan. Tip: Kijk niet enkel naar de uitgaven van afgelopen maand want een aantal uitgaven heeft u bijvoorbeeld maar 1x per kwartaal.
2: Kijk waar u op kunt besparen
Iedereen heeft uitgaven waarop u kunt besparen. Heeft u bijvoorbeeld abonnementen/lidmaatschappen die u niet echt nodig heeft? Denk hierbij aan tijdschriften, streamingsdiensten maar bijvoorbeeld ook aan goede doelen, loterijen en sportclubs. Wilt u de sportclub liever niet opzeggen, sommige sportclubs zoals fitnesscentra bieden ook vaak de optie om het lidmaatschap te pauzeren voor een aantal maanden.
3: Vraag een (aanvullende) uitkering aan
Om huishoudens, zzp’ers en bedrijven die door de Coronacrisis acuut in geldproblemen komen te ondersteunen, heeft de overheid een pakket aan steunmaatregelen opgesteld.
Heeft uw werkgever bijvoorbeeld minder werk voor u? Dan kan hij een beroep doen op de overheid om uw salaris toch 100% door te betalen.
Voor zzp’ers is er de Tozo regeling dit is een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers. De Tozo is een verruiming van de bestaande Bbz. De Tozo is bedoeld voor ondernemers/zzp’ers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten.
Steunmaatregelen voor huishouden: https://www.nibud.nl/special/geldwijzer-corona/noodregelingen-geldwijzer-corona/
Steunmaatregelen voor bedrijven en zzp’ers: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen
4: Zoek naar een oplossing als er financiële problemen ontstaan
Heeft u moeite om de vaste lasten te betalen kijk dan altijd eerst of u deze zelf kunt oplossen. Wellicht heeft u nog spaargeld dat u kunt gebruiken of kunt u tijdelijk geld lenen van familie of vrienden? Heeft u echt geen mogelijkheid om de rekeningen op tijd te betalen neem dan contact op met de desbetreffende instanties om een betalingsregeling te treffen. Zorg er wel voor dat de regeling die u afspreekt ook echt haalbaar is. U moet immers ook uw andere vaste lasten en boodschappen nog kunnen betalen. Gaat u toch akkoord met een te hoog voorstel dan loopt u het risico om nog verder in de financiële problemen te komen. Daarom is het altijd belangrijk om eerst te beginnen met het opstellen van een maandoverzicht, zodat u weet wat u maandelijks kan missen. Als er een betalingsregeling is afgesproken zet deze dan bij voorkeur in uw bankieren app zodat deze altijd op tijd betaald wordt.
5: Hou je aan de gemaakte afspraken
Dit is ontzettend belangrijk wilt u verdere financiële problemen voorkomen. Als u een betalingsregeling niet na kunt komen neem dan direct contact op met de instantie om uit te leggen waarom het niet lukt en wat u eventueel wel kunt betalen. Doet u dit niet, kan het gebeuren dat een vordering bij de deurwaarder komt te liggen. De hoge incassokosten die hiermee gemoeid gaan komen voor uw rekening en kan u verder in de problemen brengen. In tijde van deze Coronacrisis zijn instanties vaak ook wat coulanter, het is soms mogelijk om tijdelijk uitstel aan te vragen voor lopende betalingsregelingen.
6: Durf hulp te vragen
Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Het hebben van schulden is nog steeds een maatschappelijk taboe waar weinig mensen openlijk over praten of hulp bij durven te vragen. Dat is jammer, want veel mensen krijgen in meer of mindere mate te maken met schulden. Maar u kunt niet alles zelf! Hulp vragen getuigt van moed, bescheidenheid en zelfkennis. Het is helemaal geen teken van hulpeloosheid, maar het bewijs dat u uzelf kunt redden.
Hulp vragen is helemaal oké. U zult ervaren dat het enorm oplucht als iemand anders met u meekijkt en meedenkt.
Heeft u hulp nodig bij uw financiële problemen neem dan vrijblijvend contact op met Van Kessel Budgetadvies. Wij staan voor u klaar! www.vankessel-budgetadvies.nl