

Het toeslagenstelsel van Nederland is veel te complex en zorgt regelmatig voor veel problemen. Hoe groot de problemen zijn was lange tijd onduidelijk totdat de algemene rekenkamer het onderzoek ‘toeslagen terugbetalen” publiceerde. Het toeslagenstelsel werd doorgelicht van 2012 tot en met 2017.
De conclusie is dat huishoudens 15 miljoen keer na afloop van het toeslagjaar voorschotten moesten terugbetalen. Hier was niet alleen de kleine groep kwetsbare burgers voor wie dit systeem te complex is de dupe. Huishoudens in alle lagen van de bevolking zijn hierin getroffen. En in 3,8 miljoen gevallen kwam dat terugbetaalbericht pas 2 tot 4 jaar ná het toeslagjaar!
Het afgelopen jaar heb ik een alleenstaande moeder met 4 kinderen begeleid. Ook zij is slachtoffer van het complexe toeslagenstelsel en van de fouten die de Belastingdienst maakt. Toen ik in contact kwam met deze vrouw had zij een openstaande schuld bij de belastingdienst van ruim 25.000 euro!
Een van de openstaande schulden had te maken met een (onterechte) aanslag voor de Kinderopvangtoeslag van bijna 16.000 euro. Na het schrijven van een bezwaarschrift is deze in zijn geheel kwijtgescholden. De Belastingdienst had een fout gemaakt. Toen de bevestiging kwam dat het bedrag was kwijtgescholden bleek de post openstaande kosten (behorend bij de kwijtgescholden aanslag) van bijna 800 euro er nog op te staan. Wederom een bezwaarschrift geschreven en terecht werden ook deze kosten uiteindelijk ook kwijtgescholden.
Nu ben ik budgetcoach en weet ik hoe het toeslagenstelsel werkt, hoe je bezwaarschriften kan opstellen en hoe je betalingsregelingen kan treffen. Maar wat als jij hier geen verstand van hebt of gewoon door de bomen het bos niet meer ziet? Dan had deze mevrouw dus bijna 17.000 euro onterecht aan de Belastingdienst terug moeten betalen. Ik vind dit schandalig! Als de belastingdienst een fout maakt gebeurd er niks maar als wij burgers een fout maken krijgen we onterecht aanslagen en boetes.
Overigens is het bovenstaande probleem nog niet geheel opgelost voor mevrouw want prompt op een nieuw overzicht van de Belastingdienst stond weer de post openstaande kosten. En dit maal nog eens verhoogd met bijna 250 euro aan rente. U raad het al, ik heb wederom weer een bezwaarschrift geschreven. Deze is nog in behandeling. Wordt vervolgd….